Najprostsza zupa z dyni… nic więcej nie napiszę, bo wariacji na temat zup z dynią jest cała masa i naprawdę warto ją przyrządzać na wiele sposobów. Ten sposób przyrządzenia, jest jednym z moich ulubionych Zapraszam!




Składniki:
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.
- Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni) dokładny opis tutaj.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy i całość zmiksuj ręcznym blenderem.
- Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), to dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.
- Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.
Smacznego! 🙂
Zobacz też inne przepisy z dynią:
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów