Zupa krem z selera, to ostatnio moja ulubiona zupa, prosta i szybka. Można z nią naprawdę sporo eksperymentować. Ja podaję na słodko z gruszką z zalewy i uprażonymi orzeszkami pinii… dosłownie poezja smaku ♥
Można też, dodać sera pleśniowego i oprószyć pieprzem… cóż, więcej nie będę podpowiadać, sami sprawdźcie…
A zdjęcia Waszych potraw zawsze są u mnie mile widziane



Zupa krem z selera – składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży korzeń (bulwa) selera, 1/2 kg
- 1 duży por (tylko biała część), 100 g
- 3 ziemniaki, 300 – 400 g
- sól morska, około 1/2 łyżeczki
- 2 litry bulionu jarzynowego (lub pół na pół z mlekiem)
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% (opcjonalnie)
- orzeszki pinii
- gruszka z zalewy
Zupa krem z selera – przygotowanie:
- W dużym garnku roztopić masło z oliwą, dodać obrany i pokrojony w 2 – 3 cm kostkę korzeń selera, białą część pora pokrojonego na 1 cm plasterki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać, posolić i dusić pod przykryciem na średnio małym ogniu przez około 15 minut, w międzyczasie dwa – trzy razy warzywa przemieszać. Warzywa mają zmięknąć, ale nie rumienić się.
- Wlać bulion lub bulion i mleko oraz oliwę extra vergine, zwiększyć ogień i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować zupę przez około 25 – 30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Na koniec zupę zmiksować na maksymalnej mocy blendera, dodając śmietankę kremową 30% dla uzyskania bardziej kremowej i bielszej zupy (ja pominęłam ten etap).
- Podawać z uprażonymi orzeszkami pinii oraz kawałkami gruszki z zalewy.
Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów