Smażona flądra / karp lub inna ryba
Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉
Wykonanie tego pysznego dania – Wioletta Sawka Dziękuję


Smażona flądra – Składniki:
– 2-4 flądry
– sól i pieprz
– mąka do obtoczenia ryby – olej roślinny do smażenia – sok z połowy cytryny
Smażona flądra – Przygotowanie:
Oprócz karpia, czy też ryby po grecku możemy podać również inne ryby, np. flądrę. Przygotowanie jest bardzo proste. Ryby powinny być wyczyszczone i wypatroszone. Osuszcie rybę po umyciu i pokropcie z obu stron sokiem z cytryny.
Zostawcie rybę na 10 minut aby sok nieco wniknął do środka.
Następnie osuszcie ryby ręcznikiem papierowym, posólcie, dodajcie pieprz i obtoczcie w mące. Ryby należy smażyć na sporej ilości tłuszczu, który wcześniej koniecznie rozgrzejcie. Smażcie po 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości ryby.
Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów