Śledzie w jogurcie greckim z curry
Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉
Wykonanie tego pysznego dania – Wioletta Sawka Dziękuję



Śledzie w jogurcie greckim z curry – Składniki:
· 6 filetów matiasów (w zalewie solnej)
· Ocet z białego wina, jabłkowy lub balsamiczny · Kubeczek jogurtu greckiego (ok.7/8 łyżek)
· Łyżeczka soku z cytryny
· Mała szczypta tymianku
· Łyżeczka (albo więcej) curry
· Łyżeczka nasion białej gorczycy
· Średnia cebula
Śledzie w jogurcie greckim z curry – Przygotowanie:
Śledzie moczyć przez kilka godzin lub całą noc w wodzie lub w wodzie z mlekiem. Odsączone filety ułożyć w naczyniu o szerokim dnie, skropić octem i odstawić na 2/3h, co jakiś czas przemieszać. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić mniej więcej przez 2 minuty, następnie odsączyć na sitku. Gorczycę utłuc w moździerzu. Śledzie odsączyć z octu, pokroić na trzy, czterocentymetrowe kawałeczki, przełożyć do szklanej salaterki. Do jogurtu dodać sok z cytryny, tymianek, gorczycę, curry i ewentualnie cebulę. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem jogurtowym polać pokrojone filety śledziowe i delikatnie przemieszać. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na 24h. (minimum 12/14h)
Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów