Szparagi z beszamelem w cieście francuskim Idąc śladami pojawiających się wiosennych nowalijek, przygotowałam – nawet nie jeden raz, tak mi zasmakowały – szparagi z beszamelem w cieście francuskim. Wszystko dzięki wpisowi kulinarny Ja, który mnie zainspirował do zrobienia tego efektownego i pysznego dania. Przepis jest perfekcyjny, jednak jak to ja dokonałam jednej małej zmiany a…
Szarlotka z bezą i kruszonką
Szarlotka z bezą i kruszonką podbiła nasze serca Wprawdzie nie jest to pierwsza moja taka szarlotka ale za to ta jest wyjątkowo udana. Delikatne kruche ciasto, rozpływająca się w ustach słodka beza i to przełamanie smaków kwaśnymi jabłkami… rozmarzyłam się i chce jeszcze! Szkoda tylko, że tak szybko znika Dzisiaj wspominając stare czasy z siostrą,…
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa z jajkiem to pewnie banalnie zabrzmi, lecz dla mnie to cudowny smak dzieciństwa i niezapomnianych, beztroskich przygód… Przygotowywała ją moja babcia, przygotowywała ją dla nas moja mama i ja również ją gotuję — po prostu uwielbiam… W smaku lekko kwaśna z dodatkiem jajka — obowiązkowo! ziemniakami a do tego zabielana śmietanką… Kiedy…