Wykwintny omlet ze szparagami
Dania z wykorzystaniem jaj goszczą u mnie na śniadaniu codziennie, pewnie dlatego, że nie wymagają skomplikowanego przygotowania i czasu, a dodatkowo dostarczają pożywnych składników i energii na cały dzień.
Lecz przepis z wykorzystaniem szparagów jest wyjątkowy, można powiedzieć, że jest to danie “ekskluzywne” jak w najdroższej restauracji Zapewniam, że obok takiego dania nie przejdziecie obojętnie. Wypróbujcie, a wierzę, że w tej odsłonie, wykwintny omlet ze szparagami stanie się jednym z Waszych ulubionych omletów.
Kilka przepisów z pomysłami na śniadanie, z wykorzystaniem jaj znajdziesz tutaj:
chrupiące gofry z płatków owsianych


Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
porcja
|
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka tartego Emmentalera
- 1-2 łyżki mleka
- 3-5 szt. szparagów
- 1 łyżeczka oleju
- pieprz, sól do smaku
Składniki
|
![]() |
- Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końce. Kroimy w cienkie plasterki najlepiej pod dużym skosem.
- Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i czekamy, aż patelnia się rozgrzeje rozprowadzając równomiernie po jej powierzchni tłuszcz.
- W misce roztrzepujemy jajka wraz z 1-2 łyżkami mleka. Dodajemy ser, pierz i sól. Mieszamy.
- Na patelnię dodajemy pokrojone szparagi. Obsmażamy dosłownie kilka minut. Następnie wylewamy przygotowaną masę jajeczną.
- Podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut aż omlet się zetnie (można go też przykryć pokrywką, by masa szybciej się ścięła).
- Omlet delikatnie zsuwamy na talerz, część zwijając. Podajemy z ulubionym pieczywem oraz sałatką lub innymi warzywami.
- Na koniec dodajemy do omletu ze szparagami sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu.
- Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: