Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem, krewetkami
Czasami trzeba zmienić smaki i skosztować azjatyckiej kuchni w swoim domu Uwielbiam ten wyrazisty, orientalny smak tajskiej zupy kokosowej z kurczakiem i krewetkami.
Pamiętajcie tylko, że nic nie wydobywa tak fantastycznego smaku tej zupy, jak posiekana kolendra i sok z limonki … obłęd mniam ♥ l o v e ♥


Inne zupy znajdziesz tutaj:
zupa krem z czerwonych buraczków

Czas przygotowania | 30-40 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie krewetek oczyszczonych
- 1 cebula
- 2 l bulionu drobiowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 2 garści cienkiego makaronu ryżowego 1/2 opakowania
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- świeża kolendra
- limonka
- 1 łyżeczka curry
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Chili, imbir, czosnek, cebulę posiekaj. Przysmaż na oleju kokosowym.
- Kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki.
- Do chili dodaj kurczaka, smaż przez chwilę, dodaj paprykę.
- Całość zalej bulionem, dodaj sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe oraz curry. Gotuj przez 15 minut.
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do bulionu.
- Na koniec do zupy dodaj krewetki i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Przed podaniem dodaj kolendrę i sok z limonki.
- Smacznego!
Pozostałe informacje
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: