Rustykalna tarta z rabarbarem
zachwyciła mnie swoim wyglądem, pięknymi kolorami upieczonego rabarbaru i swoją prostotą w wykonaniu.
Prawdziwy letni wypiek, krucha tarta, nadzienie serowe o konsystencji budyniowej oraz do tego kwaśny smak rabarbaru okraszony posiekanymi orzechami (mogą być ziemne, nerkowce itp.), po prostu boska!



Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 40 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- CIASTO KRUCHE
- 1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam orkiszowej ale może być dowolna pszenna, razowa)
- 4 łyżki cukru/ksylitolu
- szczypta soli
- 140 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 1 jajko lub 1-2 łyżki zimnej wody
- NADZIENIE Z RABARBARU
- 500 g rabarbaru* ok. 5 łodyżek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 4 łyżki cukru/ksylitolu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta sok z 1/2 limonki lub cytryny +skórki
- wanilia z 1 laski lub cukier wanilinowy
- NADZIENIE SEROWE
- 360 g twarogu
- 6 łyżek jogurtu typu greckiego
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru/ksylitolu
- garść Dodatkowo orzechy do posypania orzechy ziemne/nerkowca/itp.
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier/ksylitol, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub melaksera przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy). Dodać jajko lub wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część. Uformować z niego kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Nadzienie z rabarbaru: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć liście, łodygi osuszyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać cukier/ksylitol, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wanilię. Wymieszać.
- Nadzienie serowe: W międzyczasie do suchego naczynia dodać: twaróg, jogurt, ksylitol/cukier oraz skrobię. Dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Przenieść na blachę, odkleić górny arkusz. Na środku ułożyć nadzienie serowe pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Następnie na nadzienie serowe ułożyć rabarbar. Rabarbar skropić sokiem z limonki tak aby rozpuściła się mąka na wierzchu rabarbaru. Posypać całość siekanymi orzechami.
- Zawinąć ciasto na rabarbar (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu i lekko dociskając je do nadzienia), wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor.
- Smacznego!
Pozostałe informacje
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: