Co powiecie na pasztet? W dodatku wegetariański? Z użyciem mojej kochanej kaszy jaglanej.
Przedstawiam pasztet jaglany!


Inspirację do zrobienia tego pasztetu znalazłam na stronie Lawendowego domu.

Czas gotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 50 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 marchewki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka zmielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 g płatków owsianych
- 2 śliwki do dekoracji
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- 1. Marchew i selera zetrzeć na tarce. Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę/lub użyć mąki owsianej.
- 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
- 3. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja do dekoracji użyłam śliwek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.
Pozostałe informacje
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: