Ciekawy, zupełnie inny smak chleba śródziemnomorskiego z oliwkami i rozmarynem, którym można się zajadać tylko z dobrą oliwą i niczego więcej nie potrzeba… no może lampkę wina i mamy super śródziemnomorski klimat, gdyby nie ta aura zimowa za oknem
Smacznego!

Czas przygotowania | 3 godziny |
Czas gotowania | 45 min. |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
chlebki śr. ok 15 cm
|
Składniki
- 900 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki oregano
- 25 dag świeżych drożdży
- 2,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 łyżek oliwy może być oliwa ze słoika z pomidorami suszonymi
- 1 łyżka soli
- 150 g suszonych pomidorów
- 150 g zielonych oliwek
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuścić w jednej szklance ciepłego mleka z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oregano i dokładnie wymieszać. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże. Następnie dodać pozostałą część ciepłego mleka, oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać oliwki oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować okrągłe bochenki. Ułożyć ja na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać aby pomiędzy chlebami zachować odległość, ponieważ dość mocno wyrosną.
- Ułożone na blaszce bochenki lekko spłaszczyć ręką, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min w temperaturze pokojowej.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Chleby piec ok. 45 min. Z podanych proporcji wychodzą cztery dość duże okrągłe bochenki o średnicy ok. 15 cm.
Pozostałe informacje
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony http://przepisnachleb.pl/