Budyń jaglany
Dawno nie gościła u mnie królowa kasz kasza jaglana. Musiałam szybko nadrobić zaległości i dziś był u mnie budyń jaglany z owocami.
Z podstawowej wersji przepisu wychodzi średnio gęsty budyń, który kiedy jest gorący, lekko się leje, a po zastygnięciu zmienia się w dość sztywny pudding. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze sztywniejszy budyń, wystarczy dodać łyżkę kaszy jaglanej więcej, a jeśli ma być rzadszy i podobny do śniadaniowej kaszy manny, wystarczy odjąć pół łyżki.
Jak to zwykle bywa pozwoliłam sobie trochę pozmieniać oryginalny przepis. Aby smakował jak prawdziwy budyń oraz aby zagęścić masę budyniową, dodałam żółtko jaja oraz małego banana.
Dokładny opis postępowania z kaszą jaglaną, aby nie była gorzka znajdziecie tutaj
Zapraszam do wypróbowania innych dań z użyciem kaszy jaglanej: kliknij tutaj.




Czas przygotowania | 5 min. |
Czas gotowania | 20 min. |
Porcje |
porcje
|
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 5 łyżek kaszy jaglanej zmielonej w młynku lub TM
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki delikatnego tłuszczu (oleju kokosowego, masła)
- 1 żótko jaja
- 1 dojrzały banan mały
Składniki
|
![]() |
- Do rondelka wsypać kaszą jaglaną i delikatnie uprażyć. Należy pilnować aby nie przypalić. Następnie zmielić w młynku lub Thermomixie.
- Następnie wlać mleko, zmieloną kaszę, słodzidło i tłuszcz. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Zdecydowanie pomaga tutaj Thermomix, nie trzeba stać i mieszać
- Kiedy odpowiednio zgęstnieje spróbować, czy na pewno kasza jest miękka, wtedy też dodać banana oraz żótko jaja. Jeszcze chwilę gotować, nie zapominając o mieszaniu i wyłączyć.
- Zjeść z ulubioną konfiturą lub owocami.
- Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: