Moja mała improwizacja, zamiast części mąki dodałam bataty – oczywiście wcześniej ugotowane i zblendowane – przez co, pączki nabrały pięknego lekko pomarańczowego koloru Pączki batatowe z kremem adwokat to mój hit wśród pączków, mięciusieńkie i delikatne a w połączeniu z kremem budyniowym i moim ulubionym likierem jajecznym, połączenie idealne!


Pączki batatowe z kremem adwokat – Składniki:
- 700 g mąki tortowej
- 500 g batatów
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła (roztopionego)
- 1/4 szklanki mleka, ciepłego
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
Składniki na krem adwokat:
- 300 ml mleka
- 100 ml adwokata/bombardinio lub własnego likieru jajecznego
- 60 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 40 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder
Pączki batatowe z kremem adwokat – Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (poza mlekiem) powinny być w temperaturze pokojowej.
- Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub blendujemy.
- W międzyczasie ze świeżych drożdży wykonujemy rozczyn na bazie mleka, mąki, cukru tak aby miał konsystencję śmietany i zostawiamy do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy bataty, jajko, żółtka, mleko, rozczyn, pozostały cukier oraz sól.
- Wyrabiamy ciasto dodając co chwilę roztopione jeszcze lekko ciepłe masło.
- Wyrabiamy około 10-15 min, na koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilę wyrabiamy.
- Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i owijamy folią.
- Zostawiamy na około 1,5 godz do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką o śr. około 6 cm. Przekładamy na stolnice dobrze oprószoną mąką w dosyć dużych odstępach i przykrywamy ściereczką lub folią. Zostawiamy na 40 min do napuszenia.
- Olej rozgrzewamy do temp. 180ºC i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Układamy na ręczniku kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Teraz pozostaje już tylko przełożyć gotowy krem do szprycownicy i kolejno nadziewać pączki.
- Gotowe posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie nadzienia:
- Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sól i mieszamy.
- Następnie przesiewamy mąki i ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz likier jajeczny. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż budyń będzie mocno gęsty.
- Gorący budyń owijamy folią spożywczą, aby nie powstał tzw. kożuch i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Spróbuj też, innych moich słodkich wypieków:
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi! W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów