W taką piękną, letnią pogodę, zróbmy sobie chwilę przerwy na skosztowanie lodowego tiramisu. Do tego deseru zaserwuj sobie czarną kawę…. hmm…idealne połączenie!
Tak, to taka chwila przyjemności tylko dla mnie



Składniki na lodowe tiramisu:
- 400 g mocnej kawy
- 50 g amaretto
- 60 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 500 g serka mascarpone
- 10 g cukru waniliowego
- 2 białka
- szczypta soli
- 20-25 herbatników/opakowanie podłużnych biszkoptów
- 40 g ciemnego kakao
Przygotowanie:
- Przygotować bardzo mocną kawę i odstawić, by ostygła. Włożyć cukier do miski i zmiksować 10 sek / obr 9.
- Dodać żółtka, mascarpone i cukier waniliowy i miksować 15 sek / obr 6. Wylać krem do osobnego naczynia, a miskę umyć.
- Założyć ubijaczkę, dodać białka i sól i ubijać 3 min / obr 4.
- Delikatnie wymieszać ubite białko z kremem.
- Biszkopty zanurzyć krótko w kawie i wyłożyć nimi dno płaskiego naczynia.
- Przekładać krem i moczone w kawie biszkopty, tworząc warstwy, ostani powinien być krem.
- Przykryć folią spożywczą i odstawić do zamrażalnika na min. 6 godz.
- Przed podaniem obsypać kakao.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów