Kurczak w rumie z ananasem poleca się na wyjątkowy obiad z lekko słodką nutą. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba wiele pracy… Zachwyty smakujących to proste danie, bezcenne



Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 700 g mięsa drobiowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki rumu
- sok z 1/2 limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ananas obrać i pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, posolić, oprószyć pieprzem. Obrać cebule i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, wrzucić mięso i zarumienić, potem wyjąć na je na talerz. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć 5 minut na średnim ogniu, stale mieszając. Usmażoną cebulę wyjąć z rondla, a na tłuszcz wrzucić kawałki ananasa. Zwiększyć ogień i smażyć, aż ananas się zarumieni. Dodać mięso i cebulę, smażyć jeszcze minutę, a następnie wlać rum. Odczekać, aż się rozgrzeje, po czym podpalić, zachowując ostrożność. Potrawa przestanie płonąć po kilku minutach, gdy alkohol wyparuje. Wtedy dodać czosnek i sok z limonki. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów