Dzień dobry,
Lubię naleśniki, a krokiety w różnych wersjach uwielbiam Dlatego też eksperymentuję z różnymi farszami, jak również z różnymi wersjami naleśników. Użyłam do naleśników mąki gryczanej z dodatkiem orkiszowej i cieszę się bardzo, bo jest w krokiecie niewyczuwalna Moje krokiety są zapiekane w piekarniku, zamiast smażenia na oleju, nie obtaczam ich również w jajku i w bułce, ale aby dodać im trochę smaku, posypane zostały startym serem. Mój Główny Tester zatwierdził z ochotą taką wersję :)

Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki (ja użyłam gryczanej i orkiszowej)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- puszka kukurydzy konserwowej
- przyprawa do mięs, sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- 100 g sera żółtego (do posypania krokieta)
- Składniki na naleśniki mieszamy. Na rozgrzanej patelni teflonowej z kroplą oleju kokosowego smażymy cienkie naleśniki.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy do miękkości drobno pokrojoną cebulę.
- Następnie, wszystkie składniki: pierś z kurczaka, podsmażoną cebulkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę konserwową wkładamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy.
- Na naleśniki nakładamy farsz. Zawijamy.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Krokiety posypujemy serem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut/180 C° i gotowe!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów