Tym razem, przedstawiam krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej panierce, tego dania nie może zabraknąć na Wigilijnym stole.
Naleśniki gryczane, Madzia ukłony, nie przepadam za smakiem mąki gryczanej, ale … Uwaga! Naleśniki te pokryte orzechową panierką, smakują wyśmienicie, smak mąki gryczanej jest niewyczuwalny, po prostu palce lizać
ps. Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania “diet”
Wykonanie krokietów z kapustą i grzybami w orzechowej panierce – Magdalena Jachna


Krokiety z kapustą i grzybami – Składniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- Szklanka mąki gryczanej
- 1 białko jajka
- Pół szklanki chudego mleka
- Pół szklanki wody gazowanej
- Łyżka oleju winogronowego
Składniki na panierkę:
- Garść posiekanych orzechów włoskich
- Żółtko jajka
Składniki na farsz:
- Mała cebula
- 100g kiszonej kapusty, wcześniej ugotowanej
- 300g grzybków (prawdziwki lub podgrzybki namoczone na noc)
- 4 średnie pieczarki
- Mały pęczek natki pietruszki
- Zamrożony bulion w kostkach lub jarzynka bez glutaminianiu sodu
- Pół łyżki oleju rzepakowego
- Łyżeczka masła
- Sól, pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami – Przygotowanie:
- Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko jajka, połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać łyżkę oleju winogronowego. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadkiej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
- Przygotować farsz. Pokroić cebulę i posiekać ugotowaną kapustę kiszoną. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Doprawić bulionem lub jarzynką. Dusić pod przykryciem miej więcej przez 20 min od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz, nałożyć do naleśników i zawinąć.
- Zawinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka, a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w temp. 180 st. Przez 15 min.
Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów