Jesienny deser zamknięty w słoiczku… Brzmi tajemniczo? Przygotowałam takie pyszne i efektowne drugie śniadanie do pracy. Bez wymyślnych składników, z naszych śliwek, które już na mnie czekały, abym coś z nich zrobiła… Spokojnie sobie pyrkając w TM, wyszły powidła śliwkowe, lekko słodkie, pachnące cynamonem, w sam raz przypasowały mi do jogurtu greckiego a ukoronowaniem tego deseru, jest dodanie takiej małej wisienki, czyli kratki gorzkiej czekolady! Mniam …

Składniki:
- jogurt grecki
- 10 śliwek
- 4 daktyle/ksylitol/inny cukier
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 kratki czekolady gorzkiej
- trochę wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Świeże daktyle rozdrobnić w TM, dodać śliwki – bez pestek oczywiście i cynamon. Następnie nastawić TM na 50 min, temp.Varoma i obr.2., na pokrywę postawić koszyczek. Po zakończeniu gotowania, poczekać, aż ostygną. Następnie do małych słoiczków nakładać 1/3 powideł, dopełnić resztę jogurtem greckim i udekorować wierzch. Pyszny deser do pracy gotowy!
Moja porcja była bardzo mała, ale można przygotować śliwki z większej ilości, przełożyć do wyparzonych słoiczków i mieć pyszne powidła śliwkowe na całą zimę.
Smacznego!


Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów