
Domowy jogurt? okazuje się, że bardzo prosto można go zrobić Już od dawna zachęcała mnie koleżanka, która je sama robi. Uparła się i przyniosła, do pracy, specjalnie dla mnie w słoiczku, abym spróbowała. Smak mnie zaskoczył extra delikatny, super kremowa konsystencja … rozpłynęłam się :) Już teraz nie było wymówek, że nie zrobię… Dlatego też, dzielę się, tym prostym przepisem z Wami :)
Składniki:
- 1 litr mleka świeżego 3,2%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego z bakteriami (patrzcie na skład, ostatnio można spotkać jogurty z mleka w proszku)
Przygotowanie:
Połowę mleka wlać do szklanego naczynia, w którym będziemy robić jogurt. Drugą połowę mleka zagotować i przelać do naczynia, w którym mamy już przygotowane zimne mleko. Dodać jogurt. Wymieszać i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Sposób “po babcinemu” to włożyć między poduszki, albo pod koc
Rankiem już, można rozkoszować się wyśmienitym smakiem domowego jogurtu.

Smacznego! Ja już zamknęłam swoją porcję w słoiczku, a Wy?
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów