Bardzo modne w tej chwili stało się promowanie śniadań białkowo-tłuszczowych. I taką właśnie propozycją jest jajko pieczone w awokado.
Tak z ciekawości to, jakie śniadania preferujecie? Mi osobiście jajko pieczone w awokado zasmakowało, przygotowanie jest proste i naprawdę możemy zaskoczyć rodzinę wartościowym posiłkiem. Jedna rada, awokado powinno być dojrzałe.
Miłego dnia!




SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- 2 plasterki boczku wędzonego/ opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów