Kto ma ochotę na to słodkie danie… bez mąki, białego cukru a przy okazji fajnie aromatycznie przyprawione? Same zdrowe składniki

Składniki (na tortownicę ok. 23 cm):
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej lub kasztanowej
- 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
- ½ szklanki mleka migdałowego, sojowego lub owsianego
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
- 1 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki płatków migdałowych/migdałów
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
Do musu jabłkowego:
- 2 kg słodko kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki karobu (mączka z chleba świętojańskiego)
- suszona żurawina (opcjonalnie)
- 8-10 daktyli bez pestek lub syrop z agawy
Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut.
Przygotuj jabłka. Pokrój w kostkę wielkość ok. 1,5 cm. Podsmaż jabłka na patelni z dodatkiem żurawiny, szczypty cynamonu oraz karobu i dodaj namoczone daktyle, odparuj mus na patelni, stale mieszając. Odstaw.
Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji na 2 szklanki kaszy ok. 4 szklanki wody z dodatkiem 2 daktyli, szczypty soli i kurkumy (1/2 łyżeczki). Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką jaglaną lub kasztanową oraz skrobią kukurydzianą. Dodaj łyżkę sezamu, siemię lniane i trochę roślinnego mleka oraz olej kokosowy lub inny. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, dociskając na brzegach. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni i wyciągamy.
Dodaj mus jabłkowy. Posyp płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi i zapiekaj jaglaną szarlotkę ok. godziny, przykrytą folią aluminiową z góry.


Smacznego!
Yvon
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów