Dzień dobry,
spodobał mi się jakiś czas temu przepis na placek całkowicie bez cukru i bez glutenu, postanowiłam więc spróbować go upiec, bo na zdjęciach wyglądał bardzo zachęcająco a i pracy przy nim naprawdę niewiele. Podstawowym składnikiem jest…. kasza gryczana niepalona! dla mnie szok! Degustacja ciasta przyniosła przyjemne zaskoczenie, ciasto nie jest bardzo słodkie, jest lekko zbite ale w smaku dobre… celowo nie piszę, że pyszne, bo jednak trzeba przyzwyczaić swoje kubki smakowe do innego smaku



Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 200 g daktyli suszonych,
- 200 g dojrzałego banana,
- 2 łyżki naturalnego kakao,
- 1 łyżka karobu,
- 250 g jagód.
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną niepaloną zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 12 godzin.
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aż zmiękną. Odlać wodę. Jeśli masz mocny sprzęt to długie moczenie daktyli nie będzie konieczne, ale pamiętaj: te słabsze urządzenia mogą umrzeć śmiercią tragiczną jeśli potraktujesz je daktylami. Termomix jest do tego ciasta idealny.
Odlać wodę z kaszy i porządnie ją przepłukać przez sito.
Zblendować na gładko banany i daktyle.
Dodać odcedzoną kaszę, kakao i karob, zblendować wszystko dokładnie.
Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać ciasto i wyłożyć na nim jagody. Ja miałam jeszcze czarną porzeczkę, która się fantastycznie komponuje ze smakiem tego ciasta. Lekko je wcisnąć w ciasto.
Placek piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Przepis zaczerpnięty ze strony: http://www.agamasmaka.pl; lecz zmodyfikowałam go dodając kakao i karob.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów