Dziś postanowiłam się trochę poprawić, po ostatnich gryczanych wypiekach przedstawiam słodkie oraz stanowiące zdrową przekąskę fit ciasteczka. Ciasteczka wyszły genialne, mocno czekoladowo-orzechowe ze słodkim żurawinowym akcentem. Do osłodzenia użyłam tylko dwóch łyżek erytrolu, bo nie każdy wie, że standardowo dostępna w sklepach żurawina w swoim składzie może zawierać nawet około 50% cukru! Więc nie ma potrzeby, aby dodawać go jeszcze więcej.
Ciastka powstały z mojej tzw. radosnej twórczości, cóż to oznacza? Tylko tyle, iż wrzucam do TM, to co konkretnie mam pod ręką i mam nadzieję, że coś z tego będzie. Z reguły się udaje, także zachęcam was do spróbowania oraz zastosowania u siebie w domu własnej radosnej twórczości
Opiszcie swoje przygody z radosną twórczością w roli głównej, czekam z niecierpliwością na Wasze komentarze!




Składniki:
- 250 g mąki owsianej
- 20 g kakao
- 3 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/3 szkl. mleka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 20 g orzechów
- 50 g migdałów
- 50 g żurawiny
- 2 łyżki erytrolu/cukier/słodzik/ksylitol
- przyprawa korzenna – łyżeczka
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, proszek, przyprawa korzenna, słodzik, kakao, szczyptę soli; następnie dodać jajka, olej kokosowy, mleko. Na koniec dodajemy ulubione bakalie. Moje ciastka przygotowywałam w Thermomixie, tak więc bakalie zostały rozdrobnione i za bardzo ich nie widać w ciastkach Ciasto powinno być plastyczne, jeżeli będzie się rozkruszać, to należy dodać trochę oleju kokosowego. Lepić kuleczki i widelcem ugniatać, aby stworzyć ciasteczka.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w 180 °C.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów