Chrupiące gofry z płatków owsianych, na bazie serka grani i budyniu, u mnie z wykorzystaniem budyniu czekoladowego, dlatego też zrobiłam tym razem wersję czekoladową gofrów, wyszły bardzo smaczne, bardzo syte i bardzo chrupiące, takie jak lubię. Takie gofry, w porównaniu do standardowych z mąki pszennej mają bardzo dobre wartości odżywcze. Wysuwa się jeden wniosek!
Mogą być gofry i smaczne i zdrowe!
Wskazówka – jak zrobić chrupiące gofry? Moim sekretem chrupiących gofrów jest bardzo dobrze nagrzana gofrownica, powinna nagrzewać się nawet ok. 15 minut!


Chrupiące gofry z płatków owsianych – składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 jaja
- 1 opakowanie serka grani z Piątnicy
- 2 łyżki wody
- cukier waniliowy
- budyń śmietankowy lub inny (u mnie czekoladowy)
- 1 łyżka kakao/opcjonalnie do czekoladowych gofrów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do przesmarowana gofrownicy
Chrupiące gofry z płatków owsianych – przygotowanie:
- Przygotować i włączyć gofrownicę. Gofrownica powinna być dobrze nagrzana, aby uzyskać chrupiące gofry.
- Wszystko składniki dokładnie blendujemy i odstawiamy na parę minut do zgęstnienia. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdyby masa była za gęsta to należy dodać trochę wody.
- Przed pierwszym nałożeniem ciasta, przesmarować formę pędzelkiem nasączonym olejem, aby gofry nie przywierały.
- Piec w gofrownicy przez około 5 minut (w zależności od gofrownicy), do rumianego koloru. Studzić na kratce.
- Podawać z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami lub też po prostu cukrem pudrem.
Smacznego!
A może zainteresują Cię inne gofry z moich przepisów?
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów