Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym – mięso wołowe, które dobrze wygląda i niewiele kosztuje, lecz jego przyrządzenie wymaga czasu, tak więc na przygotowanie obiadu przygotujmy się sporo wcześniej, aby później nie czekać i nie wyjadać z garnka jeszcze twardego mięsa U mnie tak było, bo sos przepyszny a mięso jeszcze dochodzi…. mąż nie mógł się oderwać od ciągłego próbowania
Zachęcam do zrobienia, bo efekt końcowy jest naprawdę wart poświęconego czasu!


Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym-składniki:
- 500 g ligawy wołowej
- 200 g średnich pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym-przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Mięso umyj, lekko rozbij, oprósz mąką i pieprzem.
- W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso, czosnek i cebulę.
- Duś pod przykryciem przez ok. 2 godzin do miękkości. Pieczarki pokrój na plasterki. Na patelni roztop masło i zrumień pieczarki.
- W szklance oleju rozprowadź mąkę ziemniaczaną, razem z podsmażonymi pieczarkami dodaj wszystko do bitek. Potrawę przypraw i zagotuj.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów