Najprostsza zupa z dyni… nic więcej nie napiszę, bo wariacji na temat zup z dynią jest cała masa i naprawdę warto ją przyrządzać na wiele sposobów. Ten sposób przyrządzenia, jest jednym z moich ulubionych <3 Zapraszam!

zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni

 

Składniki:

  • 850g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
  •  1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na  ćwiartki
  • 4-6 ząbki czosnku obrane
  • 1 litr wywaru z warzyw*
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • grzanki pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażone pestki dyni albo słonecznika

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.
  • Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni) dokładny opis tutaj.
  • Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy i całość zmiksuj ręcznym blenderem.
  • Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), to dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.
  • Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.

Smacznego! 🙂

Zobacz też inne przepisy z dynią:

 

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close