Przepis na zdrową wersję gofrów z kaszy jaglanej dostałam i od siostry, która bardzo mi je polecała. Z chęcią sięgnęłam po wypróbowanie przepisu, bo jak wiecie, wszystko co jest z kaszy jaglanej a zwłaszcza słodkości mnie intrygują i muszę koniecznie wypróbować 😉

Przepis na gofry z kaszy jaglanej jest rewelacyjny, gofry są chrupiące z wierzchu a miękkie w środku, smak jest trochę innych niż standardowych gofrów, ale te są równie smaczne. Dla mnie najważniejsze, że moje dzieci były zadowolone i z chęcią się nimi zajadały 😀

Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej
Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej
Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej
Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej
Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej
Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej
Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej
Zdrowe gofry z ugotowanej kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej 250 g
  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
  • 2,5 łyżki oleju kokosowego o płynnej konsystencji
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu/ erytrolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • laska wanilii/ cukier wanilinowy
  • olej kokosowy do zwilżenia gofrownicy

Dodatki:

  • śmietana 30%
  • opakowanie śmietan-fixu lub płaska łyżka cukru pudru nierafinowanego
  • owoce
  • rozpuszczona czekolada gorzka 70%

 Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Do TM dodać: żółtka, mleko, ugotowaną kaszę jaglaną, wanilię i olej zblendować na gładką masę i połączyć z białkami lekko mieszając. Mąkę, proszek i sodę dobrze wymieszać i powoli mieszając przesypać do masy z jajek i kaszy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i smażyć gofry na zwilżonej olejem kokosowym gofrownicy. Układać obok siebie najlepiej na kratce (nie jeden na drugim), wtedy będą bardziej chrupiące.
Wyjąć śmietanę 30% z lodówki i ubijać mikserem z łyżką cukru pudru nierafinowanego lub śmietan-fiksem. Nałożyć na gofra śmietanę i owoce, można polać jeszcze czekoladą. Podawać od razu, najlepsze są jeszcze ciepłe … mniam <3
Podpowiedzi:
1. Jeżeli nie mamy mąki jaglanej to, możemy kaszę jaglaną uprażyć na patelni a później zmiksować w urządzeniu typu Thermomix.
2. Należy smarować olejem przed każdym ponownym nalaniem ciasta, ponieważ mogą się rozwarstwiać
3. Należy piec trochę dłużej niż standardowe gofry 😉
Smacznego!

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close