Wigilijna grzybowa

Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Wigilijna grzybowa – Składniki:

· 50g suszonych podgrzybków (najlepiej same kapelusze)                                                     · Łyżeczka syropu z agawy (lub fruktozy czy miodu)
· Szczypta kminku
· Średnia pietruszka
· Średnia marchewka
· Ćwierć średniej cebuli
· Liść laurowy
· Ziarno ziela angielskiego
· Sól, sól czosnkowo cebulowa, sos sojowy
· Jarzynka bez soli
· Świeżo mielony czarny pieprz
· Łyżeczka soku z cytryny (do smaku)
· Tymianek
· 2 lub 3 łyżki jogurtu greckiego

Wigilijna grzybowa – Przygotowanie:

Grzyby włożyć do garnka z 2,5 l wrzątku, moczyć 15 minut. Następnie gotować na małym ogniu przez 15/20 minut, pod przykryciem. Odcedzić wywar i postawić garnek powtórnie na ogniu. Do gotującego się wywaru dodać kminek, agawę, pietruszkę, marchewkę, następnie cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Posolić i dolać łyżeczkę sosu sojowego. Dodać sok z cytryny , odrobinę tymianku i gotować na średnim ogniu. Grzyby pokroić w cienkie paski i wrzucić do zupy. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Warzywa wyjąć, zupę doprawić pieprzem, solą czosnkowo cebulową i zwykłą. Jogurt wymieszać z odrobiną wody i dodać do zupy. Zagotować.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close