Witajcie 🙂
miałam ochotę na coś słodkiego z makiem i znalazłam ten przepis… całkowicie wegański makowiec z kaszy jaglanej! (nie, nie mogło być inaczej, kasza jaglana rządzi!). Jedna mała uwaga, próbujcie na słodkość przed wyłożeniem na blaszkę, bo mogą być dla Was za mało słodkie, to zdążycie dodać jeszcze swojego słodzika*.
A poniżej zdjęcia moich makowych skrzacików 😀
wegański makowiec
wegański makowiec
Składniki na ciasto:  
– 250 g maku
– 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g)
– 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku)
– 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
– 1 szklanka rodzynek
– 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
– 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy)
– 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
– 4 łyżki syropu z agawy (miodu lub ew. cukru)
– 4 łyżki oleju kokosowego (lub 2 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki masła klarowanego lub 4 łyżki masła klarowanego)
Składniki na polewę:  
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 4 łyżki wody
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie: 
  1. Kaszę prażymy w garnku przez 5 minut i zalewamy 3 szklankami gorącej wody.
  2. Gotujemy kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszamy od czasu do czasu. Musi wyparować cała woda.
  3. Mak gotujemy 30 minut, odcedzamy i miksujemy blenderem.
  4. Daktyle odsączamy, miksujemy blenderem na gładką masę.
  5. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą kaszę również miksujemy z dodatkiem tłuszczu (czyli oleju kokosowego i/lub masła).
  6. W dużym naczyniu mieszamy (najlepiej ręką lub dużą łyżką) mak, daktyle, kaszę, rodzynki, orzechy i skórę pomarańczową.
  7. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy.
  8. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami.
  9. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. Przechowujemy w lodówce.

*Jeśli zamiast syropu z agawy dodajecie do ciasta miód, to lepiej dodać go do już lekko przestudzonej masy. Gotując, stracilibyśmy wiele cennych właściwości miodu.

Przepis pochodzi ze strony: http://smakujezdrowo.blogspot.com
wegański makowiec
wegański makowiec
wegański makowiec
wegański makowiec
 Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close