Taki mały mix … trochę ciasta biszkoptowego a trochę sernika, pokrytego galaretką z owocami… to było (no niestety było…) pyszne, mniam…

ciasto biszkoptowo sernikowe z owocami i galaretką

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej (najlepiej tortowej)/może być też biała orkiszowa
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. (Formę można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Tak przygotowaną masę piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika, odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

Składniki na masę serową: 

  • 1 galaretka, do sera
  • woda, gorąca
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej (na wierzch)
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • borówki, jagody, czarna porzeczka (lub to co jest akurat dostępne)
Wykonanie: 
  • Galaretkę rozpuścić w połowie ilości podanej na opakowaniu gorącej wody, odstawić do wystygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć (galaretka do sera).
  • Galaretkę wiśniową rozpuścić w 3/4 ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia (galaretka na wierzch).
  • Do naczynia wlać ostudzone (wcześniej przygotowane) roztopione masło, włożyć biały ser, dodać cukier, ucierać kilka minut, aż powstanie jednolita gładka masa (można wspomóc się ręcznym blenderem), na koniec wlać powoli ostudzoną, tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksować, do połączenia wszystkich składników (Ważne aby galaretka miała już tężejącą konsystencję).

Na wcześniej przygotowany placek biszkoptowy, wylać masę serową wstawić na 15 min do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Kilka uwag:
  1. Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
  2. Przed nałożeniem jakiejkolwiek masy na biszkopt, można go nasączyć, aby nie był zbyt suchy, polecam kilka opcji:
  • lekko osłodzona herbata, whisky, kilka kropel soku z cytryny;
  • woda, odrobina cukru, sok z cytryny, szampan
  • kawa, cukier, wiśniówka.

 
Smacznego!
Yvon

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close