tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
Składniki:

– 10 białek
– szczypta soli
– 550 g cukru
– 5 łyżeczek mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
– 2,5 łyżeczki białego octu winnego

Przygotowanie bezy:

Przygotowania należy zacząć od rozgrzania piekarnika do 130 ℃. W tym czasie ubić białka na śnieżną masę, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż masa bezowa stanie się sztywna i lśniąca. Ubitą masę skropić octem, przesypać przez sito mąką kukurydzianą/ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie za pomocą dużej łyżki. Na arkuszu papieru do pieczenia odrysować okrąg od okrągłego talerza, aby krążek bezy był ładnego kształtu. Na papier nałożyć masę bezową. Włożyć bezę do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 100℃. Piec bezę, a właściwie suszyć przez około 3 godziny. Beza jest gotowa, gdy jest sucha w dotyku i można ją bez problemu oderwać od arkuszy papieru. Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować jej od razu, pozostawiając drzwiczki uchylone, aby mogła całkowicie spokojnie ostygnąć. W ten sposób zapobiega się pękaniu ciasta.

Krem (ja robiłam z podwójnej porcji):
  • 125 g mascarpone, (schodzonego)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% lub 36%, (schodzonej)

Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu, aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

Na przygotowany placek bezowy nałożyć warstwę bitej śmietany i warstwę owoców. Najlepsze owoce to te lekko kwaśne np. truskawki, maliny, jagody, borówki, granaty, kiwi – oczywiście w zależności od sezonu.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close