Świąteczna kapusta z grochem

Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem

Świąteczna kapusta z grochem – Składniki:

· 400 g grochu namoczonego na noc w zimnej wodzie
· Szczypta kurkumy
· 1/3 łyżeczki kminku
· Szczypta pieprzu cayenne
· Sól
· łyżeczkę octu balsamicznego

Składniki na kapustę:
· 850 g kapusty kiszonej
· Szczypta tymianku
· Spora szczypta majeranku
· 20 g suszonych podgrzybków, moczonych przez 30 min we wrzątku
· Duża cebula
· 1/3 łyżeczki kminku
· Liść laurowy
· 2 ziarna ziela angielskiego
· 1 lub 2 szczypty czarnego pieprzu i pieprzu cayenne
· Sól, sos sojowy
· 3 czubate łyżki masła
· Łyżka płynnego miodu lub soku z agawy

Świąteczna kapusta z grochem – Przygotowanie:

Groch odcedzić. Do 0,5l wrzątku dodać kminek, odsączony groch i kurkumę, wymieszać. Przyprawić pieprzem cayenne, solą i połową łyżeczki octu balsamicznego. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż groch zmięknie. Następnie garnuszek odstawić do przestygnięcia – groch wchłonie w tym czasie całą wodę z gotowania.
Kapustę odcisnąć i pokroić, kwas zachować. Do garnka z kapustą dodać 0,5l wrzątku, tymianek, majeranek i wymieszać. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać do kapusty, przyprawić kminkiem, wlać zmiksowane grzyby i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Lekko posolić i doprawić 2 łyżeczkami sosu sojowego. Kapustę gotować do miękkości, co pewien czas przemieszać, aby się nie przypaliła. Następnie dodać łyżeczkę kwasu z kapusty i małą szczyptę majeranku. Jeśli kapusta jest za gęsta można dodać trochę wrzątku. Dołożyć ugotowany groch i dokładnie połączyć składniki. Dodać masło i sok z agawy lub płynny miód, wymieszać i doprawić do smaku, żeby kapusta nie była mdła. Gotować na małym ogniu jeszcze około 20/30 min, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close