Kokosowy sernik na zimno wymyśliłam przypadkiem, miałam ochotę  na „coś”, ale nie wiadomo na co konkretnie. Zrobiłam szybki przegląd dostępnych w domu produktów:  biały ser, mleko kokosowe z puszki, mus kokosowy, wiórki kokosowe, galaretka to tak w wielkim skrócie… Czemu by nie połączyć tych produktów? Sernik o smaku kokosowym? Dla mnie rewelacja- wiem, mógłby być słodszy – powiedzą, ci co spróbowali 😉 odpowiem, to zróbcie swoją wersję i dodajcie więcej słodkiego (cukru, miodu, ksylitolu) i zaproście mnie na degustację 😀 Smacznego!

kokosowy sernik na zimno
kokosowy sernik na zimno
kokosowy sernik na zimno
kokosowy sernik na zimno
kokosowy sernik na zimno
kokosowy sernik na zimno
kokosowy sernik na zimno
kokosowy sernik na zimno

Składniki:

  • 750 g sera białego półtłustego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 opakowania galaretki owocowej
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 banan
  • 1 miarka odżywki białkowej -ja mam waniliową/można pominąć, lecz dodaje trochę słodyczy

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do wystygnięcia. Biały ser, mleko kokosowe, mus kokosowy, banana, odżywkę oraz wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać tężejącą galaretkę do masy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy stężeją dodać na wierzch sernika. Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki… no przynajmniej na kilka godzin, jeżeli nie możemy już wytrzymać 😉

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close