Kokosowy sernik na zimno wymyśliłam przypadkiem, miałam ochotę na “coś”, ale nie wiadomo na co konkretnie. Zrobiłam szybki przegląd dostępnych w domu produktów: biały ser, mleko kokosowe z puszki, mus kokosowy, wiórki kokosowe, galaretka to tak w wielkim skrócie… Czemu by nie połączyć tych produktów? Sernik o smaku kokosowym? Dla mnie rewelacja- wiem, mógłby być słodszy – powiedzą, ci co spróbowali odpowiem, to zróbcie swoją wersję i dodajcie więcej słodkiego (cukru, miodu, ksylitolu) i zaproście mnie na degustację :D Smacznego!




Składniki:
- 750 g sera białego półtłustego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki musu kokosowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 opakowania galaretki owocowej
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 banan
- 1 miarka odżywki białkowej -ja mam waniliową/można pominąć, lecz dodaje trochę słodyczy
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do wystygnięcia. Biały ser, mleko kokosowe, mus kokosowy, banana, odżywkę oraz wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać tężejącą galaretkę do masy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy stężeją dodać na wierzch sernika. Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki… no przynajmniej na kilka godzin, jeżeli nie możemy już wytrzymać
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów