Sernik z kaszy jaglanej to szybki i prosty sposób na coś słodkiego, całkiem fajnie imituje prawdziwy sernik. Zdecydowanie dla fanów kaszy jaglanej ⇒ czyli dla mnie W smaku jest lekko słodkawy, więc jeżeli lubicie bardziej słodkie to, polecam dodać więcej cukru.
W oryginalnym przepisie (tutaj) użyto polewy daktylowej, która być może dodaje słodyczy całemu ciastu. Pech chciał, że akurat zabrakło mi daktyli i nic innego mi nie pozostało, jak zrobienie polewy czekoladowej, lecz następnym razem spróbuję z polewą daktylową



Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 i ½ szklanki domowego mleka kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki ksylitolu/erytrolu/innego cukru
- sok z połowy cytryny
Na spód:
- 100 g pierników
- 50 g oleju kokosowego
Polewa:
- czekolada gorzka
- szklanka mleka
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną, przelewamy wrzątkiem na sicie, a następnie prażymy w garnku. Zalewamy mlekiem kokosowym, gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wszystko. Studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem.
Olej kokosowy na spód rozpuszczamy w garnku, dodajemy pokruszone ciasteczka. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na spodzie formy (najlepiej tortownicy), dokładnie dociskając. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy masę jaglaną i pieczemy kolejne 50-60 minut. Studzimy.
Najlepiej włożyć sernik do lodówki na noc, schłodzony smakuje najlepiej.
Przygotowujemy polewę czekoladową – do garnuszka wlać mleko i dodać pokruszoną czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać. Po paru minutach połączą się składniki, polewa zgęstnieje, należy lekko przestudzić i polać ciasto.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty ze strony: http://melvit.pl/r_sernik-z-kaszy-jaglanej-z-daktylowym-karmelem_177
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów