Żurek
Porcje
4-5porcji
Czas gotowania
60 min.
Porcje
4-5porcji
Czas gotowania
60 min.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do wywaru z warzyw dodać pokrojonych na 2 – 3 części wędzone żeberka lub kości. Całość gotować przez ok. 20 minut.
  2. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
  4. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
  5. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można też ułożyć na patelni grillowej i chwilę przysmażyć, tak grillowaną kiełbasę dodajmy na wierzch zupy do dekoracji).
  6. Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
  7. WSKAZÓWKI Zupę można doprawić chrzanem. Można dodać też ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.
  8. Smacznego!
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony:

www.aspiracjewariacje.pl

PODOBNE WPISY