Tradycyjnie żurek na święta zawsze u nas w rodzinie jest. A jak jest u Was?
Żurek



Czas gotowania | 60 min. |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 400 g żeberka wędzone lub kości wieprzowych
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml żuru gotowego lub DOMOWEGO
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek śmietanki 18% lub 30% do zup i sosów
- 5 szt. jajek ugotowanych
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Do wywaru z warzyw dodać pokrojonych na 2 - 3 części wędzone żeberka lub kości. Całość gotować przez ok. 20 minut.
- Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
- Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
- Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można też ułożyć na patelni grillowej i chwilę przysmażyć, tak grillowaną kiełbasę dodajmy na wierzch zupy do dekoracji).
- Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
- WSKAZÓWKI Zupę można doprawić chrzanem. Można dodać też ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.
- Smacznego!
Pozostałe informacje
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: