Tradycyjnie żurek na święta zawsze u nas w rodzinie jest. A jak jest u Was?

Żurek

Żurek
Żurek
Żurek
Żurek

Żurek
Żurek

Wydruk przepisu
Żurek
Żurek
Czas gotowania 60 min.
Porcje
porcji
Składniki
Czas gotowania 60 min.
Porcje
porcji
Składniki
Żurek
Sposób przygotowania
  1. Do wywaru z warzyw dodać pokrojonych na 2 - 3 części wędzone żeberka lub kości. Całość gotować przez ok. 20 minut.
  2. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
  4. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
  5. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można też ułożyć na patelni grillowej i chwilę przysmażyć, tak grillowaną kiełbasę dodajmy na wierzch zupy do dekoracji).
  6. Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
  7. WSKAZÓWKI Zupę można doprawić chrzanem. Można dodać też ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.
  8. Smacznego!
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony:

www.aspiracjewariacje.pl

PODOBNE WPISY
Close