Zupa szczawiowa z jajkiem
Porcje Czas przygotowania
6osób 60 min.
Porcje Czas przygotowania
6osób 60 min.
Składniki
Zupa szczawiowa
Do podania
  • 6szt jajugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy 2 litry wody i dodajemy żeberka, kości lub inne mięso oraz marchew. Gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Ważne jest, aby ziemniaki włożyć do zupy przed dodaniem szczawiu/przecieru szczawiowego, ponieważ mogą się nie ugotować (tak samo jest z przecierem ogórkowym, gdy gotujemy zupę ogórkową z kiszonych ogórków).
  2. 2a) Następnie myjemy szczaw, siekamy nożem. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut pod przykryciem a następnie dodajemy do wywaru. 2b) Jeśli używamy przecieru szczawiowego to wrzucamy bezpośrednio do bulionu. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  3. W międzyczasie wstawiamy do ugotowania jajka.
  4. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką, wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
  5. Szczawiową wlewamy na talerze i podajmy z połówkami jajka na twardo. Całość posypujemy jeszcze drobno posiekaną zieleniną (natką pietruszki i/ lub koperkiem).
  6. Smacznego!
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony:

www.aspiracjewariacje.pl

PODOBNE WPISY