Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa z jajkiem to pewnie banalnie zabrzmi, lecz dla mnie to cudowny smak dzieciństwa i niezapomnianych, beztroskich przygód… Przygotowywała ją moja babcia, przygotowywała ją dla nas moja mama i ja również ją gotuję — po prostu uwielbiam… W smaku lekko kwaśna z dodatkiem jajka — obowiązkowo! ziemniakami a do tego zabielana śmietanką… Kiedy dzieci proszą mnie po kilka razy o dokładkę zupy, to cieszę się, pewnie tak jak moja babcia, gdy patrzyła na nas, gdy prosiliśmy o jeszcze
Taka zwykła zupa szczawiowa a wywołuje z pamięci wspomnienia, dużo dobrych wspomnień. Jak to jest, że czasami dania przypominają nam, w tym pędzącym świecie o ukochanych osobach, których już nie ma z nami? Zatrzymajmy się przy nich przez chwilę i powspominajmy



Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje |
osób
|
- 500 g przecieru szczawiowego lub cztery pęczki świeżych liści szczawiu
- 500 g żeberek, kości/ skrzydełek
- 200 g ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
- 2 listki laurowe
- 2 sztuki marchwi startej na tarce
- 200 g śmietany 18% lub 12%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki i/lub koperekz
- 6 szt jaj ugotowanych na twardo
Składniki
Zupa szczawiowa
Do podania
|
![]() |
- Gotujemy 2 litry wody i dodajemy żeberka, kości lub inne mięso oraz marchew. Gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Ważne jest, aby ziemniaki włożyć do zupy przed dodaniem szczawiu/przecieru szczawiowego, ponieważ mogą się nie ugotować (tak samo jest z przecierem ogórkowym, gdy gotujemy zupę ogórkową z kiszonych ogórków).
- 2a) Następnie myjemy szczaw, siekamy nożem. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut pod przykryciem a następnie dodajemy do wywaru. 2b) Jeśli używamy przecieru szczawiowego to wrzucamy bezpośrednio do bulionu. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- W międzyczasie wstawiamy do ugotowania jajka.
- W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką, wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
- Szczawiową wlewamy na talerze i podajmy z połówkami jajka na twardo. Całość posypujemy jeszcze drobno posiekaną zieleniną (natką pietruszki i/ lub koperkiem).
- Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: