Zupa szczawiowa 

Zupa szczawiowa z jajkiem to pewnie banalnie zabrzmi, lecz dla mnie to cudowny smak  dzieciństwa i niezapomnianych, beztroskich przygód… Przygotowywała ją moja babcia, przygotowywała ją dla nas moja mama i ja również ją gotuję — po prostu uwielbiam… W smaku lekko kwaśna z dodatkiem jajka — obowiązkowo! ziemniakami a do tego zabielana śmietanką… Kiedy dzieci proszą mnie po kilka razy o dokładkę zupy, to cieszę się, pewnie tak jak moja babcia, gdy patrzyła na nas, gdy prosiliśmy o jeszcze

Taka zwykła zupa szczawiowa a wywołuje z pamięci wspomnienia, dużo dobrych wspomnień. Jak to jest, że czasami dania przypominają nam, w tym pędzącym świecie o ukochanych osobach, których już nie ma z nami?  Zatrzymajmy się przy nich przez chwilę i powspominajmy

Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem

Wydruk przepisu
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 60 min.
Porcje
osób
Składniki
Zupa szczawiowa
Do podania
  • 6 szt jaj ugotowanych na twardo
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 60 min.
Porcje
osób
Składniki
Zupa szczawiowa
Do podania
  • 6 szt jaj ugotowanych na twardo
Zupa szczawiowa z jajkiem
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy 2 litry wody i dodajemy żeberka, kości lub inne mięso oraz marchew. Gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Ważne jest, aby ziemniaki włożyć do zupy przed dodaniem szczawiu/przecieru szczawiowego, ponieważ mogą się nie ugotować (tak samo jest z przecierem ogórkowym, gdy gotujemy zupę ogórkową z kiszonych ogórków).
  2. 2a) Następnie myjemy szczaw, siekamy nożem. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut pod przykryciem a następnie dodajemy do wywaru. 2b) Jeśli używamy przecieru szczawiowego to wrzucamy bezpośrednio do bulionu. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  3. W międzyczasie wstawiamy do ugotowania jajka.
  4. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką, wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
  5. Szczawiową wlewamy na talerze i podajmy z połówkami jajka na twardo. Całość posypujemy jeszcze drobno posiekaną zieleniną (natką pietruszki i/ lub koperkiem).
  6. Smacznego!
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony:

www.aspiracjewariacje.pl

PODOBNE WPISY
Close