Tort sernikowo-makowy
Porcje Czas przygotowania
16 20min.
Czas gotowania
60min.
Porcje Czas przygotowania
16 20min.
Czas gotowania
60min.
Sposób przygotowania
  1. Spód. Pestki, wiórki i kakao blendujemy na mąkę. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy – powinna powstać masa o konsystencji gliny. Spód tortownicy (28cm) wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylepiamy powstałą masą i ugniatamy.
  2. Mak wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy z wody, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy do powstania gęstej masy (jeśli jest zbyt gęsta dolewamy nieco mleka). Dzielimy masę na 2 równe części.
  3. Ser twarogowy blendujemy ze wszystkimi składnikami i masę także dzielimy na 2 części. Na wcześniej przygotowany spód wykładamy kolejno masę makową, serową, makową i serową.
  4. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dzielimy na 16 porcji.
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony:

www.aspiracjewariacje.pl

PODOBNE WPISY