Szparagi z beszamelem w cieście francuskim
Idąc śladami pojawiających się wiosennych nowalijek, przygotowałam – nawet nie jeden raz, tak mi zasmakowały – szparagi z beszamelem w cieście francuskim.
Wszystko dzięki wpisowi kulinarny Ja, który mnie zainspirował do zrobienia tego efektownego i pysznego dania.
Przepis jest perfekcyjny, jednak jak to ja dokonałam jednej małej zmiany a mianowicie, nie wyrzuciłam zdrewniałych końcówek szparagów, tylko wykorzystałam je do zrobienia sosu beszamelowego, dzięki czemu sos uzyskał dodatkową głębię i taki orzechowy posmak.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.


Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
porcje
|
- 500 g świeżych szparagów
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 275 g
- 1 por
- 2 pomidory
- 2 łyżki tartego parmezanu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- 1/2 cytryny do gotowania szparagów
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- SKŁADNIKI na sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- ugotowane końcówki szparagów
Składniki
|
![]() |
- Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Uwaga! Zdrewniałych końcówek nie wyrzucamy, lecz obieramy i dodajemy do gotowania. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
- Następnie przygotowujemy sos beszamelowy.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję i wlewamy resztę mleka. Całość mieszamy aż do wrzenia i zgęstnienia sosu. Cały czas mieszamy, aby nie przypalić. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowane końcówki szparagów i doprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem. Blendujemy na gładką i aksamitną masę.
- Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, pomidory w plastry, a pora w cienkie krążki.
- Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim robiąc 1 cm brzegi. Ciasto smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy porem oraz natką pietruszki. Następnie układamy półówki pomidorów koktajlowych i ugotowane szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika z termoobiegiem na 12-15 min. Upieczoną zapiekankę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i możemy serwować.
- Smacznego.
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: