Szparagi z beszamelem w cieście francuskim

Idąc śladami pojawiających się wiosennych nowalijek, przygotowałam  – nawet nie jeden raz, tak mi zasmakowały –  szparagi z beszamelem w cieście francuskim.

Wszystko dzięki wpisowi kulinarny Ja, który mnie zainspirował do zrobienia tego efektownego i pysznego dania.

Przepis jest perfekcyjny, jednak jak to ja dokonałam jednej małej zmiany a mianowicie, nie wyrzuciłam zdrewniałych końcówek szparagów, tylko wykorzystałam je do zrobienia sosu beszamelowego, dzięki czemu sos uzyskał dodatkową głębię i taki orzechowy posmak.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

 

szparagi z beszamelem w cieście francuskim
szparagi z beszamelem w cieście francuskim

szparagi z beszamelem w cieście francuskim
szparagi z beszamelem w cieście francuskim

Wydruk przepisu
Szparagi z beszamelem w cieście francuskim
szparagi z beszamelem w cieście francuskim
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
szparagi z beszamelem w cieście francuskim
Sposób przygotowania
  1. Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Uwaga! Zdrewniałych końcówek nie wyrzucamy, lecz obieramy i dodajemy do gotowania. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
  2. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję i wlewamy resztę mleka. Całość mieszamy aż do wrzenia i zgęstnienia sosu. Cały czas mieszamy, aby nie przypalić. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowane końcówki szparagów i doprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem. Blendujemy na gładką i aksamitną masę.
  4. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, pomidory w plastry, a pora w cienkie krążki.
  5. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim robiąc 1 cm brzegi. Ciasto smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy porem oraz natką pietruszki. Następnie układamy półówki pomidorów koktajlowych i ugotowane szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika z termoobiegiem na 12-15 min. Upieczoną zapiekankę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i możemy serwować.
  6. Smacznego.
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony:

www.aspiracjewariacje.pl

PODOBNE WPISY
Close