Szarlotka z bezą i kruszonką podbiła nasze serca Wprawdzie nie jest to pierwsza moja taka szarlotka ale za to ta jest wyjątkowo udana. Delikatne kruche ciasto, rozpływająca się w ustach słodka beza i to przełamanie smaków kwaśnymi jabłkami… rozmarzyłam się i chce jeszcze! Szkoda tylko, że tak szybko znika
Dzisiaj wspominając stare czasy z siostrą, przypomniałyśmy sobie taką to, oto sytuację: proszę wyobraźcie sobie … piękny, słoneczny wakacyjny dzień, idealnie nadający się do odpoczynku na świeżym powietrzu. Rozłożyłyśmy z siostrą hamaki, chwilę po odpoczywałyśmy i stwierdziłyśmy, że może zrobimy jakieś lekkie ciasto na deser. Pamiętam, że zrobiłyśmy obłędną szarlotkę, właśnie taką jak ta, pod bezową pierzynką z kruszonką a do tego, zaserwowałyśmy ją z lodami. Szwagier w tym czasie odpoczywał na hamaku, siostra przygotowała dla niego porcję ciasta z lodami i poszła mu podać a trzeba też zaznaczyć, że szwagier uwielbia ciasta. Jak zobaczył szarlotkę, to trochę za szybko poderwał się z hamaka… wszystko trwało może sekundę … on, jak również szarlotka z lodami w jego rękach, znalazła się na trawniku… oczywiście zadziałało prawo Murphy’ego i talerzyk z ciastem wylądował do góry nogami … ubawiłyśmy się z siostrą przednio… i od tej chwili szarlotka stała się naszym wspólnym sekretem na wspomnienie którego uśmiech nie schodzi nam z twarzy…
Miłego dnia Wam życzę, w ten śnieżny dzień
Szarlotka z bezą i kruszonką – kilka fotek, aż nie mogłam się oprzeć aby zrobić jej mnóstwo zdjęć






Przepis pochodzi ze tej strony.

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 60 minut |
Porcje |
osób
|
- 3 szklanki mąki pszennej 450 g
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 50 g smalcu lub masła
- 5 żółtek
Składniki
KRUCHE CIASTO
|
![]() |
- Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucierać składniki palcami lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny.
- Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
- Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Przepis pochodzi ze strony: