Szarlotka królewska jak sama nazwa wskazuje, to ciasto wyjątkowe, delikatne, lekko kwaśne za sprawą jabłek, a zarazem słodkie, to mój ideał na ciepłe letnie dni.

W ciepłe letnie dni, z reguły mam ochotę na lekkie i schłodzone ciasta. Pierwszym ciastem, które obowiązkowo w maju robię, jest ciasto biszkoptowe z galaretką i truskawkami (przepis tutaj), a ponieważ już w tym sezonie je robiłam, to przypomniało mi się ciasto, które robiłam dawno, dawno temu Szarlotka królewska. Ciasto to, też bazuje na biszkopcie, za to w środku przełożone jest warstwą jabłkową wymieszaną z galaretką, a wykończenie stanowi warstwa ubitej śmietany posypana startą gorzką czekoladą … po prostu można się zakochać ♥ mniam…..

Albo zrobicie, albo wasza uruchomiona wyobraźnia nie pozwoli wam przestać o nim myśleć…i wtedy na pewno już zrobicie  …..

szarlotka królewska
szarlotka królewska
szarlotka królewska
szarlotka królewska
szarlotka królewska
szarlotka królewska

szarlotka królewska
szarlotka królewska

Wydruk przepisu
Szarlotka królewska
szarlotka królewska
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 min.
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt
Warstwa jabłkowa
Warstwa śmietanowa
Dodatkowo
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 min.
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt
Warstwa jabłkowa
Warstwa śmietanowa
Dodatkowo
szarlotka królewska
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
  2. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 30-35 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową: prażone jabłka umieść w garnuszku i podgrzej na średnim ogniu. Gdy jabłka będą już gorące, wsyp do nich galaretki cytrynowe i wymieszaj energicznie, aż proszek całkowicie się rozpuści. Przełóż masę jabłkową do tortownicy z ostudzonym biszkoptem i wstaw do lodówki do stężenia.
  4. Przygotuj warstwę śmietanową: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając oba rodzaje cukru.
  5. Żelatynę zalej 5 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić podgrzej ją dodatkowo w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając jednak aby żelatyna się nie zagotowała.
  6. Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami bitej śmietany. Dodaj kolejne dwie łyżki bitej śmietany, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z bitą śmietaną. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
  7. Przełóż masę śmietanową na schłodzone ciasto i wyrównaj wierzch. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny aby stężało.
PODOBNE WPISY
Close