Szarlotka królewska jak sama nazwa wskazuje, to ciasto wyjątkowe, delikatne, lekko kwaśne za sprawą jabłek, a zarazem słodkie, to mój ideał na ciepłe letnie dni.
W ciepłe letnie dni, z reguły mam ochotę na lekkie i schłodzone ciasta. Pierwszym ciastem, które obowiązkowo w maju robię, jest ciasto biszkoptowe z galaretką i truskawkami (przepis tutaj), a ponieważ już w tym sezonie je robiłam, to przypomniało mi się ciasto, które robiłam dawno, dawno temu Szarlotka królewska. Ciasto to, też bazuje na biszkopcie, za to w środku przełożone jest warstwą jabłkową wymieszaną z galaretką, a wykończenie stanowi warstwa ubitej śmietany posypana startą gorzką czekoladą … po prostu można się zakochać ♥ mniam…..
Albo zrobicie, albo wasza uruchomiona wyobraźnia nie pozwoli wam przestać o nim myśleć…i wtedy na pewno już zrobicie …..




Czas przygotowania | 30 min. |
Czas oczekiwania | 4 godziny |
Porcje |
porcji
|
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek białka i żółtka osobno
- 160 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Warstwa jabłkowa
- 1,5 l prażonych jabłek
- 2 szt. galaretek o smaku cytrynowym
Warstwa śmietanowa
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
Dodatkowo
- 100 g gorzkiej czekolady
Składniki
Biszkopt
Warstwa jabłkowa
Warstwa śmietanowa
Dodatkowo
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 30-35 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową: prażone jabłka umieść w garnuszku i podgrzej na średnim ogniu. Gdy jabłka będą już gorące, wsyp do nich galaretki cytrynowe i wymieszaj energicznie, aż proszek całkowicie się rozpuści. Przełóż masę jabłkową do tortownicy z ostudzonym biszkoptem i wstaw do lodówki do stężenia.
- Przygotuj warstwę śmietanową: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając oba rodzaje cukru.
- Żelatynę zalej 5 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić podgrzej ją dodatkowo w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając jednak aby żelatyna się nie zagotowała.
- Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami bitej śmietany. Dodaj kolejne dwie łyżki bitej śmietany, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z bitą śmietaną. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
- Przełóż masę śmietanową na schłodzone ciasto i wyrównaj wierzch. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny aby stężało.