Pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 2-3 godziny (marynata)
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 2-3 godziny (marynata)
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piersi kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
  2. Drobno posiekany ząbek czosnku łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  3. Piersi kaczki wyjmujemy z marynaty. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smażymy przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  4. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Pieczemy około 4-5 minut. Upieczone piersi kaczki zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
  6. Buraka kroimy na półplasterki.
  7. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
  8. Na talerz wkładamy szpinak /miks sałat, buraka. Układamy pokrojone w plasterki piersi z kaczki. Całość posypujemy prażonymi orzechami pinii.
  9. Całość polewamy dressingiem oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  10. Smacznego!
PODOBNE WPISY