Pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem

Piersi kaczki dobre są na ciepło — na przykład na obiad, ale też na zimno — uwielbiam z nimi kanapki ala burgery, w plastrach jako lunchowa przekąska, podaję je z reguły do sałatek w różnych wariacjach. Ciemne mięso z kaczki ma smak lekko zbliżony do dziczyzny — szlachetny, głęboki, wytrawny. Nie wymaga intensywnego przyprawiania! Dobrze komponuje się z owocami: żurawiną, jabłkiem, pomarańczami, karmelizowaną gruszką.

Dzisiejsza moja propozycja na lekką kolację lub wykwintną przekąskę do podania dla gości, to piersi z kaczki na buraczkach ze szpinakiem posypane prażonymi orzeszkami pinii ♥

 

pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem
pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem
pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem
pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem

Zobacz też, inne podobne dania, przekonaj się jak wiele, ciekawych i smacznych pomysłów jest na szybkie i kolorowe sałatki:

carpaccio z buraka

letnia sałatka z mango

sałatka z ananasem i śledzikiem 

sałatka z serem korycińskim

 

Wydruk przepisu
Pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem
pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2-3 godziny (marynata)
Porcje
porcje
Składniki
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2-3 godziny (marynata)
Porcje
porcje
Składniki
pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem
Sposób przygotowania
  1. Piersi kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
  2. Drobno posiekany ząbek czosnku łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  3. Piersi kaczki wyjmujemy z marynaty. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smażymy przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  4. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Pieczemy około 4-5 minut. Upieczone piersi kaczki zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
  6. Buraka kroimy na półplasterki.
  7. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
  8. Na talerz wkładamy szpinak /miks sałat, buraka. Układamy pokrojone w plasterki piersi z kaczki. Całość posypujemy prażonymi orzechami pinii.
  9. Całość polewamy dressingiem oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  10. Smacznego!
PODOBNE WPISY
Close