Pasztet jaglany
Czas gotowania Czas oczekiwania
20 minut 50minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20 minut 50minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. 1. Marchew i selera zetrzeć na tarce. Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę/lub użyć mąki owsianej.
  2. 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  3. 3. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja do dekoracji użyłam śliwek.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony:

www.aspiracjewariacje.pl

PODOBNE WPISY