Chleb śródziemnomorski z oliwkami i rozmarynem
Porcje Czas przygotowania
4 chlebki śr. ok 15 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45 min. 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
4 chlebki śr. ok 15 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45 min. 2 godziny
Sposób przygotowania
  1. Drożdże rozpuścić w jednej szklance ciepłego mleka z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oregano i dokładnie wymieszać. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże. Następnie dodać pozostałą część ciepłego mleka, oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
  2. Pod koniec wyrabiania dodać oliwki oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować okrągłe bochenki. Ułożyć ja na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać aby pomiędzy chlebami zachować odległość, ponieważ dość mocno wyrosną.
  4. Ułożone na blaszce bochenki lekko spłaszczyć ręką, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min w temperaturze pokojowej.
  5. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Chleby piec ok. 45 min. Z podanych proporcji wychodzą cztery dość duże okrągłe bochenki o średnicy ok. 15 cm.
Pozostałe informacje

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Przepis pochodzi ze strony http://przepisnachleb.pl/

 

chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami
chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami

chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami1
chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami

chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami1
chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami