Babka cytrynowa z kisielu
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas oczekiwania
50 minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas oczekiwania
50 minut
Sposób przygotowania
  1. Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną.
  4. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować lub polać polewą.
  5. Uwagi: Forma o średnicy 22 cm. Szklanka w przepisie to 250 ml.