Babka cytrynowa z kisielu na święta musi być! Ja ją lubię, ponieważ nie jest sucha i ma ten kolor, który uzyskujemy po dodaniu kisielu To co? Kto zrobi ją na święta?

Babka z kisielu
Babka z kisielu
Babka z kisielu

Babka z kisielu
Babka z kisielu

Wydruk przepisu
Babka cytrynowa z kisielu
Babka z kisielu
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
porcji
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
porcji
Babka z kisielu
Sposób przygotowania
  1. Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną.
  4. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować lub polać polewą.
  5. Uwagi: Forma o średnicy 22 cm. Szklanka w przepisie to 250 ml.
Close