Babka cytrynowa z kisielu na święta musi być! Ja ją lubię, ponieważ nie jest sucha i ma ten kolor, który uzyskujemy po dodaniu kisielu To co? Kto zrobi ją na święta?
Babka z kisielu
Babka z kisielu
Babka z kisielu
Wydruk przepisu
Babka cytrynowa z kisielu
Czas przygotowania
15 minut
Czas oczekiwania
50 minut
Czas przygotowania
15 minut
Czas oczekiwania
50 minut
Sposób przygotowania
Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać.
Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną.
Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować lub polać polewą.
Uwagi: Forma o średnicy 22 cm.
Szklanka w przepisie to 250 ml.