Gdy nachodzi mnie ochota na zrobienie słodkiego wypieku, to staram się moje standardowe wypróbowane przepisy w jakiś sposób “odchudzić”.
Mój “odchudzony pleśniak” składa się z mąki migdałowej i mąki jaglanej. A zamiast cukru używam zamienników typu: ksylitol, miód lub daktyle – do tego ciasta użyłam ksylitolu. Pleśniak udał się doskonale, niczym nie odbiegając od standardowego przepisu. Sama również zrobiłam dżem porzeczkowy z użyciem ksylitolu oraz dla zagęszczenia agaru. Zapraszam na testowanie

Składniki:
Ciasto
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 280 g mąki migdałowej, 200 g mąki jaglanej (ok 3 szkl. razem )
- 4 żółtka, duży rozmiar jaj
- 200 g masła, zimnego
- 30 g ksylitolu (2 łyżki) / lub 2 łyżki cukru/ inny zamiennik cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana z białek
- 4 białka, duży rozmiar jaj
- szczypta soli
- 100 ksylitolu (1/2 szkl.) / cukru / inny zamiennik cukru
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik, aby się nagrzał do temperatury 180ºC. Wszystkie składniki (poza kakao) umieścić w naczyniu miksującym wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto o sypkiej konsystencji. 2/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, do pozostałej części dodać kakao i połączyć jeszcze przez kilka sekund. Owinąć folią spożywczą. i włożyć do lodówki.
- Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodając powoli cukier.
- Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę jasnego schłodzonego ciasta wysypać na dno formy. Ugnieść. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to wysypać ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch wysypać ostatnią, jasną część ciasta.
- Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180ºC. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem.





Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów