Pierogi babci Grażyny

Moje dzieci nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów zrobionych przez Babcię. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znikają ze stołu wigilijnego 🙂

Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

 

Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny

Pierogi babci Grażyny – Składniki:

Pieczarki – 100 g (5 x Sztuka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Kapusta kiszona – 220 g (2 x Szklanka)
Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
Mąka orkiszowa – 240 g (16 x Łyżka)

Pierogi babci Grażyny – Przygotowanie:

Mąkę wysyp na stół, dodaj olej i ciepłą wodę (objętość o połowę mniejsza niż mąki). Wyrób ciasto, gdy będzie za twarde dodać wody, gdy za kleiste – mąki. Zagniecione ciasto odstaw na chwilę pod ściereczką (niech „odpocznie”). Kapustę ugotuj, z grzybami. Cebulę podduś i wymieszaj z kapustą. Dopraw farsz według uznania. Rozwałkuj ciasto, wycinaj pierogi, nakładaj farsz i dokładnie zamykaj. Gotuj we wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close