Pierogi babci Grażyny

Moje dzieci nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów zrobionych przez Babcię. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znikają ze stołu wigilijnego

Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

 

Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny
Pierogi Babci Grażyny

Pierogi babci Grażyny – Składniki:

Pieczarki – 100 g (5 x Sztuka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Kapusta kiszona – 220 g (2 x Szklanka)
Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
Mąka orkiszowa – 240 g (16 x Łyżka)

Pierogi babci Grażyny – Przygotowanie:

Mąkę wysyp na stół, dodaj olej i ciepłą wodę (objętość o połowę mniejsza niż mąki). Wyrób ciasto, gdy będzie za twarde dodać wody, gdy za kleiste – mąki. Zagniecione ciasto odstaw na chwilę pod ściereczką (niech „odpocznie”). Kapustę ugotuj, z grzybami. Cebulę podduś i wymieszaj z kapustą. Dopraw farsz według uznania. Rozwałkuj ciasto, wycinaj pierogi, nakładaj farsz i dokładnie zamykaj. Gotuj we wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

 

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close