Pieczone pierożki z grzybami i kapustą

Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

Pieczone pierożki z grzybami i kapustą
Pieczone pierożki z grzybami i kapustą
Pieczone pierożki z grzybami i kapustą
Pieczone pierożki z grzybami i kapustą
Pieczone pierożki z grzybami i kapustą
Pieczone pierożki z grzybami i kapustą

Pieczone pierożki z grzybami i kapustą – Składniki na farsz:

· Mała cebula
· 100g kiszonej kapusty
· 300g grzybów
· 4 średnie pieczarki
· Mały pęczek natki pietruszki
· Ocet balsamiczny
· Pół łyżki oleju rzepakowego
· Łyżeczka masła
· Jarzynka bez glutaminianiu sodu

Składniki na ciasto:
· 2 szklanki mąki pełnoziarnistej                                                                                                 · około 1 szklanki ciepłego mleka
· 10 g drożdży
· Łyżka oliwy
· Sól

Składniki na sos:
· Jogurt odtłuszczony                                                                                                             · Gałązka tymianku                                                                                                           ·Sól, pieprz

Pieczone pierożki z grzybami i kapustą – Przygotowanie:

Przygotować ciasto. Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić mniej więcej na 10 minut. Do miski wsypać przesianą wcześniej mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia mniej więcej na 30 min. Przygotować nadzienie. Ugotować kapustę, pokroić i odstawić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać namoczone wcześniej i posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym oraz jarzynką bez glutaminianiu sodu. Dodać posiekaną kapustę i dusić około 30 min na małym ogniu, pod koniec wsypać pokrojoną natkę. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez 20 min. Przygotować sos. Listki tymianku wymieszać z jogurtem, posolić i oprószyć pieprzem. Upieczone pierożki można podawać z sosem jogurtowym lub też jako dodatek do czerwonego barszczu.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close